Wszelkiego rodzaju niedobory żywieniowe odbijają się na na wydolności fizycznej i psychicznej człowieka, a niedożywienie potęguje podatności na choroby.
Wszelkiego rodzaju niedobory żywieniowe odbijają się na na wydolności fizycznej i psychicznej człowieka, a niedożywienie potęguje podatności na choroby.
Jednym z największych problemów w żywieniu osób starszych jest brak apetytu. W miarę jak człowiek się starzeje, jego zmysł powonienia słabnie, a jeśli nie czuje się zapachów, to nie odczuwa się również smaku. Sprawia to, że odczuwamy znacznie mniejszą przyjemność, jedząc potrawy, które kiedyś bardzo nam smakowały. Na brak apetytu mają również wpływ inne czynniki, takie jak: problemy z zębami, depresja, niestrawność i niepożądane działanie leków, zmniejszające apetyt.
Postarajmy się zatem, aby posiłki przez nas przyrządzane, wyglądały i smakowały tak, aby podopieczny nabrał ochoty do jedzenia. Najważniejsze jednak jest, aby zawierały wszystkie najważniejsze składniki odżywcze potrzebne seniorom.
Poniżej zamieszczamy krótki przegląd tych składników odżywczych (oraz ich ilość), które składają się na potrzeby żywieniowe osób starszych.
Osoby w wieku powyżej 55 lat potrzebują dziennie mniej kalorii, aby utrzymać prawidłową masę ciała niż ludzie młodsi. U kobiet średnie dzienne zapotrzebowanie na kalorie wynosi 1900 (u kobiet młodszych do 2200), natomiast u mężczyzn liczba ta w zależności od wieku wynosi odpowiednio 2300 i 2900 kalorii. W miarę upływu lat zmniejsza się beztłuszczowa masa ciała, od której zależy, ile potrzebujemy kalorii.
Mężczyzna w wieku powyżej 50 lat potrzebuje około 63 g białka dziennie, natomiast kobiecie w tym samym wieku wystarcza około 50 g. Taka ilość białka jest potrzebna również ludziom młodszym w wieku 25-50 lat. Jednak starsi ludzie mniej chętnie jedzą mięso. Potrawy trudne do przeżucia, w tym większość potraw mięsnych, stają się mniej atrakcyjne dla starszych osób, dlatego muszą one dołożyć starań, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka. Dobrym źródłem białka są chude wędliny i drób, także jajka, produkty sojowe i nabiał. Według ekspertów jajka zawierają „białko doskonałe”, a poza tym łatwo z nich przyrządza się lekko strawne potrawy.
Zrównoważona dieta niskotłuszczowa, bogata w składniki odżywcze, może być kluczem do zdrowia i długiego życia. Aby pokryć potrzeby żywieniowe osób starszych, należy wybierać różnorodne produkty żywnościowe. Badania naukowe udowodniły, że niektóre witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza witaminy A, E, C i D oraz kwas foliowy, mają pozytywny wpływ na stan zdrowia ludzi starszych. Jedno z badań sugeruje, że przeciwutleniacze, w tym beta-karoten (prekursor witaminy A) oraz witaminy E i C, mogą nawet cofnąć negatywny wpływ starzenia się na funkcje poznawcze i ruchowe. Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na te witaminy, należy jeść dużo świeżych owoców (pomarańczy, truskawek, grejpfrutów i czarnych jagód), a także ciemnozielonych warzyw (szpinak, brokuły).
Planując żywienie osób starszych szczególną uwagę trzeba zwrócić na wapń. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni po 50 roku życia potrzebują dodatkowo 200 mg wapnia dziennie, w sumie 1200 mg (filiżanka mleka zawiera około 300 mg wapnia). Doskonałym źródłem wapnia są również jogurt, ser i czerwony łosoś w puszce. Starsze osoby, które są uczulone na laktozę, mogą zażywać wapń w tabletkach. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta z wiekiem, dlatego trzeba się upewnić, że dieta je pokrywa.
Pokrycie zapotrzebowanie na białko nie jest szczególnie trudne, ponieważ znajduje się ono w wielu różnorodnych produktach. Natomiast jeśli chodzi o błonnik, sytuacja wygląda nieco gorzej. Zalecana dzienna dawka błonnika wynosi 25 g, ale żeby ją przyjąć, trzeba się ciężko napracować.
Najwięcej błonnika w przeliczeniu na jedną porcję zawierają płatki zbożowe i ziarna zbóż. Aby wybrać najlepsze płatki, trzeba zwracać uwagę na zawartość błonnika w porcji. Większość płatków zawiera 1-3 g błonnika w przeliczeniu na jedna porcję, ale niektóre mają aż 9 g błonnika, a nawet więcej. Jest to dobra dawka, od której można zacząć. Innymi źródłami błonnika, aczkolwiek nie tak bogatymi, są: brązowy ryż, owies, otręby owsiane, płatki owsiane, jabłka, awokado, czarne jagody, truskawki, fasola z puszki w sosie pomidorowym, fasola limeńska i prażona kukurydza.
Najważniejsza sprawa, o której trzeba pamiętać, układając dietę dla osób starszych, bynajmniej nie jest związana z jedzeniem. Osoby starsze często cierpią na odwodnienie organizmu, ponieważ nie odczuwają pragnienia, kiedy organizm potrzebuje dodatkowych płynów. Układając dietę realizującą potrzeby żywieniowe osób w podeszłym wieku, należy zawsze zacząć od upewnienia się, że zawiera ona 8 szklanek płynów dziennie, a przynajmniej część tych płynów to woda.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób zadbać o potrzeby osób starszych - sprawdź nasze inne artykuły tj.: opieka nad chorym na Parkinsona oraz jak opiekować się chorym na Alzheimera.
Zapraszamy do przejrzenia niektórych ofert pracy opiekunki w Niemczech. Chcesz zobaczyć wszystkie oferty?
Do opieki Pan 95 lat, 170 cm, 65 kg. Mieszka sam w domu jednorodzinnym w Monachium (81247). Jest piękny ogór, okolica spokojna, sklepy blisko. Jest samochód, mały mercedes w automacie, rower, Porusza się samodzielnie. Pan ma dolegliwości związanymi z wiekiem starczym, demencja, podopieczny jest bardzo miły. Pan sam się myje, sam ubiera, nie potrzebuje pomocy i tan moment. Trzeba go tylko pokierować, przyszykować mu tylko ubrania. Śniadanie robi się na 8:00, dziadek różnie wstaje, ale to z niczym nie koliduje. Pan przesypia całe noce. Są dni gdzie lepiej przyswaja
Zobacz ofertęDo opieki jest Pani, mieszkająca samotnie w domu. Seniorka ma 83 lata, 164 cm, 52 kg. Pflegegrad 3. Porusza się samodzielnie. Ma zdiagnozowaną demencję. Pani jest bardzo miłą, spokojną, bezproblemową i serdeczną osobą. Lubi rozmawiać. Pani wstaje o 8:00. Idzie spać ok 19:00. Przesypia całe noce, do toalety chodzi samodzielnie. 3 razy w tygodniu Podopieczna jeździ do Tagespflege ( poniedziałki, środy, piątki od 8:30-16:00). Podopieczna je wszystko bez problemu. Potrzebuje pomocy przy ubieraniu, myciu i przyjmowaniu leków. Razy w tygodniu jedzie się z córką na zakupy. Rodzina jest pomocna i sympatyczna. Do dyspozycji opiekunki jest piękny, jasny pokój, telewizor, internet. Są dwie toalety, jedna łazienka. W domu u babci na górze, jeden pokój zajmuje wnuk. Sympatyczny, młody chłopak.
Zobacz ofertęPodopieczny mieszka sam w domu jednorodzinnym. Ma zdiagnozowane porażenie kurczowe. Nie chodzi, porusza się tylko na wózku inwalidzkim. Podopieczny ma duże problemy z mówieniem, natomiast dobrze słyszy i widzi, rozumie wszystko. Jest bardzo spokojną i miłą osobą. Potrzebuje całkowitej pomocy przy myciu i ubieraniu/rozbieraniu oraz jedzeniu/piciu. W domu znajduje się wszystkie możliwe udogodnienia, takie jak specjalistyczne łóżko dla chorych z materacem na odleżyny, wyciąg do podnoszenia, wózek inwalidzki. Nie stosuje żądnej diety, nie ma też problemów z połykaniem, ale należy go wolno karmić. Ma zakładane pampersy, cewnik. Pan wstaje ok 9:00 rano, idzie spać ok 20:00. Przesypia całe noce. Pauza 2 godziny dziennie od 14:00-16:00, podopieczny wtedy idzie do łóżka. Sobota, dzień wolny od 9:00-16:00, wówczas przychodzi do Pana rodzina.
Zobacz ofertę